Har vi brug for vejhaner?

Har vi brug for vejhaner?

Har vi brug for vejhaner?

Vejhaner er en del af de danske omgivelser, vi ser dem på alt fra gamle gårde til større møller og bygninger, hvor den nogenlunde retvisende hane fortæller os noget om, hvilken vej vinden blæser.

Man kalder det en vejrhane, fordi hovedmotivet på den vejrstation ofte forestiller en hane, men motivet kan for den sags skyld også være et helt andet dyr eller måske noget helt tredje, der ikke har med dyreverden at gøre.

Materialet er ofte lavet af stål eller noget lignende solidt materiale, da vejrhanen – af gode grunde – skal kunne holde til mange former for vejr og helst gerne sidde, så den kan bevæge sig lidt frem og tilbage ved hård blæst.
Sad den låst fast, udelukkende med mulighed for at rotere rundt om sin akse, men ikke vugge op og ned, så ville selv gode vejrhaner knække ved tung vind.

Specielt de gamle smedje gjorde en dyd ud af at konstruere en vejrhane selv over ambolten, så man både kunne vise sin kunne frem som smed, men også have et praktisk værktøj til at vise vinden.

Vejrhanen fungerer ved, at den er inddelt i fire sektioner med pile, nord, syd øst og vest. Når vinden så skifter retning, vil det påvirke vejrhanens retning, og så man kan let afkode fra toppen af tagene, hvor vejrhanerne som oftest sidder, hvilken retning vinden blæser i.

Denne information siger dog næppe noget om den helt præcist retning ned til mindste grad, hvor stærkt det blæser, og hvordan vejret kommer til at se ud senere på dagen.

Derfor ser man hovedsageligt i dag, at vejrhaner har aftjent sit hovedmål med at fortælle om vejret grundet sin manglende præcision, selvom de da stadig fungerer efter hensigten. De fleste moderne mennesker sværger nok til en digital verjstation, en app eller DMI, når de skal have fortalt, hvordan vejret kommer til at se ud, eller hvordan det helt præcist ser ud lige nu – både her, i nærområdet og udlandet.

Det har medført, at vejrhanen nu om dage mest af alt fungerer som en udsmykning på linje med stenstøtter, solure og lignende, der også er blevet udfaset som brugbare midler, men som stadig yder en æstetisk oplevelse, når de bliver sat frem i haver, parker og lignende. Enten enkeltvis eller kombineret sammen til at skabe en helhedsoplevelse.

Der bliver heldigvis stadig gjort meget for, at vejrhaner ser flotte ud og fungerer, så hvis du godt kunne tænke dig en vejrhane, så finder der helt sikkert en, der passer lige til dig.