Vælg den rette julevin til den gode julemad

Vælg den rette julevin til den gode julemad

Vælg den rette julevin til den gode julemad

Når dagene bliver kortere, vådere og koldere, er det et sikkert tegn på, at julen står for døren. I Danmark har vi en lang og stolt tradition for at fejre julen med gevalt – faktisk i hele julemåneden, også bedre kendt som december. Dette foregår ved julefrokoster i firma regi, med julereceptioner for samarbejdspartnere, kunder, leverandører, aktionærer og andre vigtige interessenter, og med juletræs fester for medarbejdernes familier.

Ved disse lejligheder serveres i reglen overdådige mængder af mad – frikadeller, andesteg, flæske- eller ribbenssteg, lun leverpostej med surt og selvfølgelig desserten: Den berømte og berygtede ris á la mande. Og så flyder de våde varer sædvanligvis i rigelige, gavmilde mængder. Men hvordan vælger man egentlig vin til julefrokosten – den skal jo gerne passe til den fede, lækre mad, som serveres?

Find den rette vin til julefrokosten eller julemiddagen

Når du står for at skulle bestille vin til julefrokost, bør du først og fremmest holde dig for øje, at ikke alle er til vin – og selv blandt de, som er, er smag og behag meget forskellig. Mange er til de klassiske, franske vine med et højt indhold af tanniner (garvesyre), og som virkelig komplementerer den fede mad som for eksempel and og flæsketeg. Andre er til de lettere, oversøiske vine, som for eksempel en Pinot Noir fra Californien, Oregon eller Washington State, da denne vintype kan drikkes hele aftnen, uden at man som urutineret vindrikker ender med hovedpine på grund af det høje tannin niveau.

Og så er der selvfølgelig folk, som foretrækker hvidvin, også selvom det traditionelt er rødvin man vil indtage til en julefrokost – af samme grund, som de, der foretrækker en let rødvin. De fleste hvidvine er mildere i deres virkning, og man kan således holde længere på en diæt af hvidvin, end på et tilsvarende glas tung rødvin. Vælger du at købe hvidvin ind til de fintfølende ganer, bør du dog vælge en forholdsvis fed og fyldig variant, som kan stå mål med de tunge madvarer – for eksempel en god cremet Chardonnay, gerne fra et oversøisk territorium. Og ellers går man sjældent galt i byen med en Sauvignon Blanc fra New Zealand.

Til ris á la mande vil man traditionelt vælge en portvin – men hvis du vil være lidt fremme på beatet, kan du hos Jysk Vin finde en moderne, fransk, rød dessertvin, som er lettere i sit udtryk end en portvin, og samtidig knap så sød. Se alle de spændende varianter af julevin til julefrokosten på jyskvin.dk