Det skal du overveje før du får en privat vandboring

Det skal du overveje før du får en privat vandboring

Hvis du har en stor have, hvor planterne skal vandes hele tiden, eller er du en stor familie, hvor vaskemaskinen hele tiden er i gang, så har du måske overvejet, om vandboringer er den rette løsning for jer.

En privat vandboring er billigere, end hvis du får vand fra et offentligt vandværk, men der er forskellige miljøkrav og krav til vandkvalitet, som du skal overholde, hvis du fra kommunens siden skal have lov til at have en vandboring.

Du skal selv står for test af vandkvalitet

Ved offentlige vandværker tester kommunen regelmæssigt vandet for at sikre, at vandet ikke er forurenet med bakterier eller pesticider. Denne regelmæssige test skal du selv stå for ved din egen boring. Kommunen fastsætter en regel for, hvor ofte vandet skal testes, og du skal betale en for at gøre det.

Hvis der findes forurenet stoffer i dit vand, skal du selv sørge for, at vandet bliver renset inden brug.

Ikke alle kan få en vandboring

Som hovedregel vil det være muligt at få etableret en privat vandboring, men der er steder, hvor det af forskellige årsager ikke er muligt at få kommunens tilladelse. Det er for eksempel ikke muligt, hvis du bor tæt på en kirkegård, en forurenet grund eller et nedsivningsanlæg. Det skyldes, at en privatboring i nærheden af disse lokationer kan være med til at sprede forurening af skadelige stoffer.

Hvis du bor indenfor 300 meter af vandværkets offentlige boringer, så er det heller ikke muligt at få en privat vandboring. Det skyldes, at der tages hensyn til vandværkernes muligheder for at bore efter vand i fremtiden.

Du skal derfor søge tilladelse til at etablere en vandboring hos kommunen, så de kan sikre at alle regler overholdes.